Десет начина да се предпазите от слънцето през лятото

12.06.2015
Десет начина да се предпазите от слънцето през лятото

С наближаването на летния сезон повечето от нас ще говорят за предимството на топлото време, прекарвайки доста повече часове навън. Докато е по-добре за душата да се зарежда от слънцето след дългата зима, в същото време това може да е проблемно за вашата кожа.

 

В над от 90% от случаите с рак на кожата причината е основно прекаленото излагане на слънце. В САЩ Националната Раково-кожна Организация и Дерматологичната Общност на Ню Джърси, препоръчват да се вземат превантивни мерки срещу слънцеизлагането през лятото и да се ходи на дерматолог, ако някакви пъпки или лишеи бъдат забелязани.Американската Ракова Общност прогнозира, че повече от 1 милион случаи на раково-кожни заболявания ще бъдат диагностицирани през 2015. Доста плашеща прогноза, нали? 

 

Д-р Александър Докторофф, прецедател на Дерматологичната Организация на Ню Джърси, споделя няколко основни съвета как можем да предпазим себе си и свойте близки това лято. Той препоръчва възрастните да ходят на профилактика при дерматолог поне веднъж годишно. "Най-важното е да не се стига до там (до белестта)" - казва д-р Докторофф. "Ранното диагностициране на рака може да предотврати сложното му лекуване до края на живота ви". 

 

Ето десет начина да предпазите кожата си от слънцето това лято:

 

1. Използвайте слънцезащитен крем със защитен фактор (SPF) поне 15. Кремът трябва да е водоустойчив и да го нанасяте на всеки два часа, най-вече след плуване или потене.

 

2. Нанасяйте защитен крем 30 минути преди да излезете навън, за да може крема да попие в кожата ви.

 

3. Нанасяйте щедро и обилно от защитния крем. Малко шише от слънцезащитния крем може да покрие лицето, врата, ръцете и краката на възрастен с нормално телосложение.

 

4. Носете защитно облекло, шапки, слънчеви очила, тънки блузи с дълъг ръкав и панталони.

 

5. Стойте предимно на сянка, по-специално в часовете когато слънцето пече най-силно - между 10.00 и 16.00.

 

6. Избягвайте солариумите, защото силните им ултравиолетови лъчи могат да причинят рак на кожата и да доведат до бързото и състаряване. Ако все пак искате да направите тен по бързата процедура, поне използвайте слънчеви очила.

 

7. Предпазвайте децата си с често нанасяне на слънцезащитен крем, като е добре те да играят на сянка и да носят слънцезащитни дрехи.

 

8. Бебета под 6 месеца НЕ ТРЯБВА да са изложени на директна слънчева светлина и винаги трябва да са с шапчица и дрешки, който да ги пазят от UV лъчите.

 

9. Възрастните да се преглеждат, докато са на плажа за промени в цвета и еластичността на кожата. При наличието на аномалии могат да се вземат мерки.

 

10. Изисквайте информация от дерматолог при нужда и си правете цялостен преглед на тялото поне въднъж годишно.

 

Пазете кожата си здрава, мажете се със слънцезащитен крем често, забавлявайте се и не забравяйте да глезите краката си с обувките от bianki.com :)