11 тайни съвета за избор на правилните приятели и общ успех в живота

31.07.2015
11 тайни съвета за избор на правилните приятели и общ успех в живота

Знаете ли, че можете да предвидите къде ще сте след 5 години? Можете лесно да узнаете къде ще отидете, какво ще правите и дори какви ще бъдат доходите Ви. Ако искате да разберете всичко това сега, отговорът е лесен: вашият кръг от приятели в момента. Хората, с които се събирате, забавлявате и споделяте всякакви неща оказват сериозно въздействие и влияние върху личните Ви успехи. Можете да определите докъде би стигнал живота на повечето хора, гледайки просто с кого те комуникират или приятелите, с които движат.

 

Нормално е социалното Ви положение  да е в същия обхват като този на най-близките ви приятели. Говорите си на общи теми и обикновено излизате на едни и същи места. В много случаи може да откриете, че четете едни и същи книги... или че никой от вас не чете въобще.

 

Въпреки всичко най-близките ви приятели са и най-добрите ви другари, вие трябва да оцените вашите взаимоотношения, когато сте готови да правите промени за по-добро. Отношенията са като асансьори: те ви носят нагоре и надолу. Не всяка връзка е предназначена за дълги разстояния... понякога откриваме, че държим отровни взаимоотношения, които не си струват от години. Затова е важно да избираме правилните взаимоотношения. За дългосрочен успех,  просто изберете правилните приятели. Ето и някои тайни свързани с избора ви:

 

1. Целете се по-високо. Ако сте се фокусирали да преминете в живота, кариерата си или в бизнеса си на по-високо ниво, тогава защо не се свържете с хора от по-високо ниво? Това ще Ви помогне да разширите съзнанието си към по-големи възможности. Есетествено е да се чувствате по-комфортно с хора, които са като вас и това е хубаво. Сега е хубаво да излезете извън комфортната си зона и да прекарате време с приятели, които могат да Ви отведат до по-велики неща, нова информация и живот на по-високо ниво. Ако оценявате правилно тези приятелства, скоро ще откриете, че и вие напредвате в своето развитие.

 

2. Избор на приятели с подобни на вашите ценности. Докато разнообразието е хубаво по много начини, заради вашите важни ценности и вярвания, най-добре е да държите връзки с хора, които мислят като вас. Уважавайки мнението и различията на останалите, избирайки приятели с подобни на вашите ценности ще ви пази от компрометиране или от негативно повлияване от тези, които не държат на вашите ценности и стандартите, които ръководят живота Ви. Когато приятелите имат подобни ценности, се стимулират един друг да са по-отговорни.

 

3. Изберете приятели с общи цели. Ние бихме нарекли тези хора, ваши „партньори по предназначение”. Когато имате приятели с общи идеи, особенно ако сте предприемач, може да си помагате един на друг. Може да работите върху вашите идеи заедно и да се вдъхновявате един от друг в постигането им.

 

4. Изеберете приятели, които да Ви балансират там където сте по-слаби. Всички ние имаме както силни страни, така и слаби – Вие знаете вашите какви са. С правилните приятели, може да развиете таланти, умения и способности, каквито имат те, а вие не. Може да сте велик писател и можете да предложите на приятел да му помогнете да напише резюмето си. Когато оползотворявате силите си и си помагате един на друг, всички печелят.

 

5. Изберете приятели, които Ви правят гъвкави, мотивират и насърчават. Тези типове приятели също са партньори с велика цел. Никой не иска негативни и долни приятели. Обикновено хора с повдигнат дух и позитивизъм са тези, които искаме около нас. В коя категория попадат вашите приятели? Разговорите с тях как ви се струват? Най-добрите приятели ще са там, за да Ви изслушат и ще Ви помогнат във всяка ситуация.

 

6. Изберете приятели, които споделят еднакви интереси. Приятели с еднакви интереси правят живота ни по-готин. Може да се насладите на разходки и дейности заедно. Дали ще е спорт, музика, изкуства или храна, когато споделяте интереси, можете да излезете и да вършите заедно разни неща. Винаги ще имате някого, с когото да посетите нови места и да имате готини преживявания.

 

7. Изберете приятели, които имат жажда за знания. Цял живот се учим, растем и напредваме. С такива приятели, можете да се учите един от друг. Готино е да имате приятели, които ще Ви препоръчат хубава книга или да Ви споделят информация, която да Ви е полезна занапред. Приятели, алчни към четивото и знанието, са добри в разговорите - приятно и забавно е да си говориш с тях.

 

8. Изберете приятели, с които може да бъдете съдружници. Досега забелязахте, че тази тема се повтаря. Нека я разгънем малко - съдружникът трябва да бъде човек, с когото може да споделяте цели и мечти  и той ще ви укоражи да ги постигнете. Когато кажете на съдружниците си вашите намерения, могат да Ви помогнат да останете отговорни за напред. Позволете им да Ви проверяват и да Ви питат за вашия напредък – Вие правете същото за тях.

 

9. Изберете приятели, които ще се радват на вашите успехи. Искате приятели които Ви се радват, а не само да Ви толерират. Истинският приятел ще се радва на всяко важно събитие, довършени ангажименти и успехи, свързани с вас. Те ще са истински щастливи да Ви видят успели и ще са първите да Ви кажат "Честито!". Приятели като тези са рядкост, затова откриете ли ги, дръжте ги наблизо!

 

10. Изберете приятели, които са хора, гонещи целите си упорито. Упоритите хора са сериозни към целите си и към успеха си. Те не гледат на живота случайно и не си губят времето в празни приказки. Те взимат бързи мерки, вършат работа и оправят нещата на момента. Ако се имате за упорит човек, важно е да имате приятели, които действат по същия начин.

 

11. Дай каквото искаш да получиш. Всяко приятелство трябва да е на принципа "дай, за да получиш". Ако искате добри приятели, първо Вие трябва да сте такъв с тях. Ако следвате златното правило, държейки се към останалите така, както искате те да се държат към вас, няма да останете разочаровани – ще откриете приятелства, при това ценни и важни.

 

Отделете време, за да развиете вашите приятелства. Вашите приятелства покриват ли изброените до момента критерии? Бихте ли поканили някой от тях за съдружник? Ако да, супер тогава! Ако ли не, значи тогава е време да се отклоните и да започнете да изграждате нови приятелства. С дадените Ви в тази статия тайни сега ще можете да усилите качеството на взаймоотношенията си и своя дълъг успех в дългосрочен план.