Изборът на правилните обувки за шофиране

22.05.2015
Изборът на правилните обувки за шофиране

Носенето на неудобни обувки за шофиране може да доведе до сериозни последствия. Ето за какво да бъдете внимателни

 

Доскоро световете на модата и безопасността при управлението на автомобил не се пресичаха , но след като обувките за шофиране в последните години се превърнаха в мода нещата се промениха. Може да се каже, че това се случи в най-подходящия момент, защото много шофьори правят лош избор на обувки.

 

Проучване, направено преди 2010 година откри, че 27% от хората са срещали трудности докато шофират заради обувките които са носили. 5% твърдят, че шофирането им е било опасно, или дори, че са стигали до инциденти. Ако обърнем тези проценти в количествено изражение ще получим около 1,8 милиона потенциално опасни шофьори в цяла Англия.

 

По време  на шофиране, особено в натоварен трафик, който включва постоянно използване на педалите  е възможно да изпитате схващане, натоварване или сърбеж в краката и глезените. С правилните обувки ще забравите за тези проблеми, управлението над автомобила Ви ще се подобри, по-бързо ще реагирате при промени в трафика или пътната настилка и ще бъдете по-спокойни на пътя. Да, всичко е заради обувките, които носите.

 

Ключът е в подметките и токовете. Дебелите подметки пречат на ходилата Ви да усетят педалите, в следствие на което потеглянето и спирането става рязко и насечено, а комфортът на пътниците се превръща в кошмар. Оптималната дебелина на подметката следва да е между 4 и 10 мм. Избягвайте също и широките подметки, при които съществува рискът от едновременно натискане на повече от един педал. Важното е да усещате педалите, да определяте правилно с каква сила да ги натискате.

 

По отношение на токовете - директно отписваме високите! Мястото им е  на пода за постигане на правилно натискане на педалите: високите токчета издигат нивото на крака и нарушават способността да премерим нужния натиск. Единствените по-неподходящи обувки за шофиране са тези на платформа.

 

Джапанките също крият рискове: прекалено лесно излизат от ходилото и могат да заседнат под педала и да разсеят шофьора докато се опитва да ги обуе отново. Нерядко се среща и шофирането с чорапи или боси крака. И в двата случая сцеплението между ходилата и педалите е лошо. Накратко – не е решение.

 

Та какви са най-безопасните вариати?

 

Истинската обувка за шофиране има подметка, простираща се по цялото ходило и осигурява сигурно сцепление между крака и педала.

 

Класическият вариант е мокасинът - мека обувка с тънка подметка. Предимството и  – отделно от предимствата като обувка за шофиране – е че изглежда добре дори  извън автомобила. От друга страна понякога подметката е много тънка и не е най-практичният вариант за дълго вървене. За сметка на това пък лесно се събува и обува, и може да се оставя в колата, за да се ползва само за шофиране. Спортните разновидности на мокасините също са удобни и много ефективни.

 

Купуването на чифт обувки за шофиране никак не е прищявка, а необходимост. За радост на суетните, на пазара могат да се намерят подходящи и в същото време модерни обувки.

 

Според законите в повечето държави, преди да тръгнете на дълъг път, трябва да съобразите облеклото и обувките си да не нарушават добрия Ви начин на шофиране. Законно е да шофирате боси, но не и особено безопасно. Опитайте да натиснете съединителя например - сравнително малкият педал изисква по-голяма сила на натиск и продължителното му използване може да нарани голото ходило, да причини спазми, а оттам и да доведе до загуба над превозното средство.

 

За да не се притеснявате за сигурността Ви по време на шофиране, просто елате в някой от магазините на obuFki.com и попитайте нашите консултанти!