Най-странните обувки за всички времена

06.10.2013
Най-странните обувки за всички времена

 Обувките имат много дълга история, която започва около 8 хил.години преди новата ера. През вековете са изпробвани всички възможни методи и материали за тяхното производство. Някои модели са упешни и се използват и до днес (спортните обувки например), а други отдавна са изгубили своята актуалност (лотос обувки).В настоящата статия ще разгледаме петте най-ексцентрични вида от древността до съвремието. 


 Много преди да станат модерни обувките с платформи (1970г.) японските гейши са обували т.нар. Окобо сандали или сабо.  Всъщност думата Окобо е буквено изражение на звука, който се издава при ходене с тях. Причината да бъдат носени тези обувки не е единствено модата, а по-скоро практическата нужда. Кимоната на гейшите са твърде дълги и те често се спъват при излизане навън. Вискоките платформи на сабото отстраняват това неудобство. V-образният ремък от плат образува горната част на обувката. Цветът му се определя от статуса на гейшата. Младите момичета носят сандали с червен ремък, а възрастните с жълт.Окобо са изработени от парчета масивна дървесина. Обикновено дървото не е полирано и има естествен вид. През зимата обаче, гейшите носят Окобо лакирано в черен цвят. Средната височина на платформите е 14 см.

 Обувките и дългите чорапи стават много важни за мъжете, когато през 17 век. модата на бричовете измества фокуса в долната част на тялото. Изведнъж изваяните крака се превръщат в желание на всички мъже и те усилено се стремят да ги подчертаят. Кралят-слънце Луи XIV е един от първите любители на този тренд и обувките с ток и червени подметки стават негова запазена марка. Ботушите загубват напълно актуалността си за сметка на богато украсените с катарами, панделки и розетки обувки на висок ток.

 Дървените кокили, известни като "kabkabs" или "nalins" някога са били практичен начин за жените в Близкия изток да се предпазват от мръсотията на калните улици. Наименованието “кабкаб” произлиза от звука, който издават при ходене по мраморни настилки. Заможните жени са се радвали на кокили инкрустирани със седеф. Средната им височина е няколко инча, а лентите обикновено са от кожа, кадифе или коприна.

Обувките без ток се едни от най-странните модели на нашето съвремие. Те дебютират на ревюто на Антонио Берарди през 2007, но стават известни благодарение на Виктория Бекъм през 2008г. Според създателят им, те не причиняват никаква болка въпреки неестествения си и изключително неудобен вид. Според лекарите обаче, редовното носене на подобен тип обувки може да доведе до трайни увреждания на стъпалата, колената и гръбнака.

 През 2010г. Александър Макуийн представя на модния подиум обувките тип “броненосец”. Те са популяризирани от Лейди Гага и от други световни знаменитости, които не се притесняват да изглеждат нелепо на публични места. Съветът ми към всички себеуважаващи се дами е - не копирайте ужасния стил на холивудските звезди и не купувайте тези меко казано, грозни обувки!