Как да имате ползотворна и успешна връзка?

15.02.2016
Как да имате ползотворна и успешна връзка?

Доколко доволни се чувствате във връзката си зависи от това по какъв начин сте свързани с партньора си. Проучвания показват, че способностите ни да се свързваме с други хора(нашия стил на комуникация), до голяма степен се влияе от преживявания в детството ни. Според проучване на Prior и Glasser (2006), 65% от децата могат да се класифицират като предпазливи в комуникирането, а останалите 35% непредпазливи.

 

Като възрастен, един несигурен (непредпазлив) стил на комуникация е свързан с куп проблеми в партньорските взаимоотношения, включително и ревност, мания, емоционални върхове и спадове. Добрата новина е, че независимо от сегашния си модел на взаимоотношения, можете да скрепите връзката си по-здраво, като пренесете приятелството си с партньора на по-дълбоко ниво. За да постигнете това, трябва да прекарвате по-често време с половинката си, правейки нещо, което и двамата харесвате. Също така, като се има в предвид, че хората се променят във времето, периодично трябва да разговаряте за това какво партньора ви харесва и какво не.

 

Намерете общи цели

Изследване, проведено в сътрудничество с един сайт за запознанства в Обединеното кралство показва, че 13% от двойките са съобщили, че вече нямат общи цели. Тази ситуация представлява бомба със закъснител, тъй като изследванията показват, че двойките, които споделят мечти и цели са по-продължителни, с по-удовлетворяващи взаимоотношения. Ако имате чувството, че сте излезли от синхрон с партньора си, обсъждайте философия за живота си заедно. Целта е и двама да споделяте това, което искате животът ви да бъде, къде искате да се установите и какво тези неща означават за вас. Потърсете нещо, което е общо между вас двамата, обща цел, която да постигнете заедно.

Спомняте ли си, когато започвахте да се срещате в началото, как бяхте готови да извървите допълнително километри, за да впечатлите партньора си? Ами една от тайните на дългата, пълноценна връзка е да продължите, активно да цените половинката си. Не е напълно необходимо да го правите, като в началото, но трябва периодично да правите усилия, показващи това, че цените любимия. Това със сигурност ще подобри отношенията ви.

Ако не сте сигурни от къде да започнете, добро начало е подхвърлянето на комплименти. Кажете, че е много привлекателен/на или му/й благодарете за организационните способности, когато ви напомни да се обадите на майка ви. Единственото правило е да сте сигурни, че наистина мислите това което казвате.

 

Споделяне на енергия.

Проучвания на Джон Готман показват, че когато един човек не е готов да сподели енергията си с неговата половинка, има 81% шанс отношенията във връзката му да се самоунищожат. Докато съхраняването на енергия може да ви даде предимство в кариерата, тази стратегия ще се обърне срещу вас във вашата връзка, защото партньорът ти ще реши, че мнението му или самия той не е важен за вас. За да помогнат за спасяването на връзката ви, трябва да развиете по-толерантно отношение, чрез компромиси.

Изследователите са открили, че нещастните двойки се фокусират върху негативите в техните взаимоотношения. Ранно проучване от Robinson и Price разкрива, че нещастните двойки подценяват появата на приятни събития в отношенията си с 50%. Също така, Fincham, Beach и Baucom откриват, че хората в затруднено положение са склонни да приписват негативни намерения за тяхното поведение на партньора си.

Ако откриете себе си в този коловоз на изкривено мислене, следващия път, когато има отрицателна мисъл за нещо, което вашият партньор е направил, опитайте се да излезете от тази мисъл с по-неутрално обяснение за действията му. Друга стратегия е да се помисли дали ще се съди толкова остро, ако ситуацията беше обратната. И накрая, да се напомня често от добрите времена, които сте прекарали заедно наскоро.

 

Концентрирайте се върху настоящето, за да се гарантира бъдещето си

Интересното е, че способността на връзката ви да устои през времето е взаимната ви "наличност" по всяко време. За съжаление, с течение на времето, поради различни причини, много от двойките се отдалечават един от друг и при първата спънка и връзката им се разпада.

За да изградите непоклатима връзка, започнете, като оценявате, а не игнорирате обикновените моменти от връзката си. Ако партньорът ви иска да сподели нещо, което е прочел в интернет (например), отделете минутка, за да го изслушате и дайте сигнал, че сте го разбрали. Може да звучи странно, но колкото повече малки детайли се натрупват, ще откриете, че когато имате нужда от половинката си, тя ще бъде до вас.