15 любопитни факта за Коледа

14.12.2015
15 любопитни факта за Коледа

Без съмнение Коледа е празникът в годината, който най-много очакваме. Освен че е Рождество Христово, този ден се свързва с разменяне на подаръци, големи количества храна и напитки, коледни песни, по-оживени и цветни улици и къщи. В различните страни може и да имат различни начини да празнуват Коледа, но историите за възникването на характерните аспекти са едни и същи. В този ред на мисли ето 15 извести и любопитни факта за Коледа:

 

1. Алабама е първият щат, който е признал Коледа като официален празник. Тази традиция започва през 1836 година.

 

2. Традицията повелява, че елените на дядо Коледа ядат 360 различни вида растения, но не ядат моркови.

 

3. Aмериканците купуват 37,1 милиона реални коледни елхи всяка година, а 25 % от тях са от специалните 5000 ферми за елхи на територията на страната.

 

4. Песента „Jingle bells” първоначално е написана за Деня на благодарността, а чак след това става най-популярната коледна песен.

 

5. Всяка година има залози на стойност около 1,9 милиона долара за това дали във Великобритания ще падне сняг на Коледа. Историята казва, че шансовете това да се случи са около 10 към 1.

 

6. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни послания в сладкишите.

 

7. Според някои икономисти, въпреки многократното увеличение на продажбите около Коледа, всъщност хората губят, ако се погледне откъм традиционната микроикономическа теория. Причината за това е раздаването на подаръци и по-точно разликата между сумата, която подаряващият е похарчил за подаръка, и сумата, която получаващият би дал за същия предмет. Само в САЩ през 2001 г. тези загуби са били $4 милиарда.

 

8. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни послания в сладкишите.

 

9. В Бостън празникът е бил забранен до 1681 година, и въпреки, че забраната е била премахната от губернатор сър Едмънд Андрос, едва през 19-ти век честването на Коледа става обичай в региона.

 

10. В Испания написват имената си на листчета и ги слагат в купа под коледната елха. След това се изтеглят по две листчета, и според обичая, хората, чиито имена са написани на тях ще бъдат верни приятели през следващата година.

 

11. По времето на пазаруването за коледните празници, само в САЩ, всяка минута се използват над 5000 пъти Visa карти.

 

12. В Италия има обичай да се слагат подаръци в купа под елхата, откъдето всеки член на семейството минава да си избере подарък.

 

13. Изчислено е, че за да раздаде подаръци на всички деца по Земята за една нощ, на Дядо Коледа ще му трябват 200 000 елена, които летят със скорост 200 000 пъти по-голяма от скоростта на звука. Не казвайте това на децата! Никога!

 

14. За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин - романтично събитие, на което дамите очакват да бъдат заведени на вечеря. Проучване показва, че в последно време младите на възраст между 20 и 30 години предпочитат семейната атмосфера пред шумното празненство.

 

15. Еленът Рудолф е момиче? Със сигурност не ти звучи много логично най-известният елен на света да е момиче? Но се оказва, че е. През това време на годината всички мъжки елени губят рогата си, а Рудолф винаги е с рога, значи трябва да е от женски пол :)

 

А ако Ви трябват идеи за готини обувки, с които да излеждате невероятно по празниците, в obuFki.com Ви очакват стотици идеи и предложения :)